Tuesday, 25 January 2011

Low-Carb Recepten : winterse soepen I

Ik ben dol op wintergroenten: kool in alle soorten en kleuren, spruitjes en boerenkool en natuurlijk zaken als koolraap, knolselderij waarmee de heerlijkste dingen gemaakt kunnen worden. Toch ga ik daar nu geen recepten voor geven. Ook heel winters is het werken met groenteconserven: ingeblikt, in pot of uit de diepvries. Het geeft je de mogelijkheid om ook hartje winter, heel betaalbaar en ecologisch verantwoord lente-en zomergroenten op tafel te zetten. Daarom twee recepten: een voor spinaziesoep uit de diepvries en een Oosterse soep van sperzieboontjes uit blik. Mag natuurlijk uiteraard ook van verse groenten gemaakt worden!

Pittige spinaziesoep (ca 1,5 l)


1 ui
1 takje selderij
1 tl sambal
1 pk diepvries spinazie a la creme
peperkorrels
1 el olie
3 runder bouillonblokjes

Schil de ui, snijd haar in stukjes en doe in de soeppan, samen met de sambal, selderij, peperkorrels en de olie. Laat de uien op zacht vuur lichtgeel worden en voeg dan de bevroren spinazie a la creme toe. Laat het geheel op zacht vuur smelten onder af en toe roeren. Voeg vervolgens 1 liter kokend water toe, de bouillonblokjes en laat het geheel ca 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep vervolgens met de staafmixer en serveer.

Als u deze soep met gewone diepvriesspinazie of met verse spinazie maakt, voeg dan voor het pureren ½ bekertje crème fraiche aan de soep toe. De soep wordt daardoor zachter van smaak.

Sambal goreng boontjessoep uit blik











“Sambal goreng” is een bekend gerecht uit de Indonesische keuken, dat van groenten, vlees, vis, eieren enzovoorts gemaakt kan worden. In dit recept zijn de specifieke kruiden voor dit gerecht gebruikt voor een Oosterse soep.
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 tl sambal
1 tl laospoeder
1 el olie
100 ml kokosmelk
3 runderbouillonblokjes
1 groot blik sperziebonen

Was de sperziebonen en laat uitlekken. Snipper ui en knoflook in de soeppan, voeg de olie, sambal en laospoeder toe en bak dit even op op een laag vuur. Voeg de uitgelekte boontjes toe en laat het geheel ca. 5 minuten op een zacht vuur onder af en toe omscheppen sudderen. Voeg 1 l kokend water toe en tevens de bouillonblokjes. Laat het geheel ca 5 minuten koken en voeg dan de kokosmelk toe. Pureer de soep met de staafmixer. Serveer haar, bijv. met wat gebakken uitjes erover gestrooid.

Als u dit gerecht van verse sperziebonen maakt, neem dan 250-300 gram en kook de soep dan 10-15 minuten tot de bonen gaar zijn, voeg dan pas de kokosmelk toe en pureer.

Eet smakelijk!

Thursday, 20 January 2011

Book Review: "The Way of the Crucible" by Robert A. Bartlett


"The Way of the Crucible" is the successor to Robert Allen Bartlett's highly acclaimed book on "Real Alchemy". Bartlett is a practicing laboratory alchemist, and both these books are real treasure troves for those of us who are interested in or even pursuing this occult art.

In "The Way of the Crucible", Bartlett further delves into the fascinating world of practical alchemical work within the mineral realm, a vast topic already discussed to some length in "Real Alchemy", but explored in more detail here. The book opens with a sound teaching on the basic principles of the ancient Indian system of Ayurveda, which shares many commonalities with western alchemical philosophy. It is a fascinating subject by itself, but it raised the question why Bartlett has chosen to use a more Eastern approach rather than stay with the equivalent and perfectly satisfactory traditional  western ideas and terminology. As alchemical nomenclature is already confusing enough and often highly redundant (often, various terms are used to describe the same thing), I found using the Sanskrit terminology of ayurveda on top of the usual western terms highly confusing.

Bartlett then proceeds to discuss three mineral pathways in extraordinary detail: the Acetate Path, the works with Antimony and works with Gold itself. Extensive quotations from well-known alchemical artists complement these descriptions. Paracelsus, Glauber, Basil Valentine, Sir Isaac Newton, Nicholas Flamel and his method of confecting the Philosopher's Stone: they and their wise words and recipes are all there! For a chemist such as myself, this book is a complete delight as Bartlett also discusses various chemical aspects of the Works, and even -in the Appendix- presents analytical chemical data on various products obtained from the acetate and antimony paths.

"The Way of the Crucible" is a highly inspiring and thoroughly researched book which is also quite a good read, provided one is conversant with general chemistry and alchemy. The book focusses predominantly on the practical side of things and less on the intimately connected spiritual significance of these Works to the operator. This -of course- is something we all should discover for ourselves, whether we follow Bartlett in reality or only 'in token'. I'd highly recommend this book to those who loved "Real Alchemy" and to those  who are interested in practical alchemical work in general.

For further information:


On Books.google.com