Tuesday, 25 January 2011

Low-Carb Recepten : winterse soepen I

Ik ben dol op wintergroenten: kool in alle soorten en kleuren, spruitjes en boerenkool en natuurlijk zaken als koolraap, knolselderij waarmee de heerlijkste dingen gemaakt kunnen worden. Toch ga ik daar nu geen recepten voor geven. Ook heel winters is het werken met groenteconserven: ingeblikt, in pot of uit de diepvries. Het geeft je de mogelijkheid om ook hartje winter, heel betaalbaar en ecologisch verantwoord lente-en zomergroenten op tafel te zetten. Daarom twee recepten: een voor spinaziesoep uit de diepvries en een Oosterse soep van sperzieboontjes uit blik. Mag natuurlijk uiteraard ook van verse groenten gemaakt worden!

Pittige spinaziesoep (ca 1,5 l)


1 ui
1 takje selderij
1 tl sambal
1 pk diepvries spinazie a la creme
peperkorrels
1 el olie
3 runder bouillonblokjes

Schil de ui, snijd haar in stukjes en doe in de soeppan, samen met de sambal, selderij, peperkorrels en de olie. Laat de uien op zacht vuur lichtgeel worden en voeg dan de bevroren spinazie a la creme toe. Laat het geheel op zacht vuur smelten onder af en toe roeren. Voeg vervolgens 1 liter kokend water toe, de bouillonblokjes en laat het geheel ca 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep vervolgens met de staafmixer en serveer.

Als u deze soep met gewone diepvriesspinazie of met verse spinazie maakt, voeg dan voor het pureren ½ bekertje crème fraiche aan de soep toe. De soep wordt daardoor zachter van smaak.

Sambal goreng boontjessoep uit blik“Sambal goreng” is een bekend gerecht uit de Indonesische keuken, dat van groenten, vlees, vis, eieren enzovoorts gemaakt kan worden. In dit recept zijn de specifieke kruiden voor dit gerecht gebruikt voor een Oosterse soep.
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 tl sambal
1 tl laospoeder
1 el olie
100 ml kokosmelk
3 runderbouillonblokjes
1 groot blik sperziebonen

Was de sperziebonen en laat uitlekken. Snipper ui en knoflook in de soeppan, voeg de olie, sambal en laospoeder toe en bak dit even op op een laag vuur. Voeg de uitgelekte boontjes toe en laat het geheel ca. 5 minuten op een zacht vuur onder af en toe omscheppen sudderen. Voeg 1 l kokend water toe en tevens de bouillonblokjes. Laat het geheel ca 5 minuten koken en voeg dan de kokosmelk toe. Pureer de soep met de staafmixer. Serveer haar, bijv. met wat gebakken uitjes erover gestrooid.

Als u dit gerecht van verse sperziebonen maakt, neem dan 250-300 gram en kook de soep dan 10-15 minuten tot de bonen gaar zijn, voeg dan pas de kokosmelk toe en pureer.

Eet smakelijk!

No comments:

Post a Comment